Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye’de muhalifler rejim uçağını düşürdü

Suriye’de muhalifler Şam’ın kuzeydoğu kırsalında rejime ait bir savaş uçağını düşürdü. Ceyşül İslam grubu uçağın pilotunu esir aldığını duyurdu.



Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), rejime ait Mig 23 tipi savaş uçağını düştüğünü, pilotun da muhalifler tarafından esir alındığını teyit etti. Rejime yakın medya kuruluşları uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğünü belirtiyor. Ceyşül İslam grubu esir aldıklarını söyledikleri uçağın pilotunun resmini yayınladı.

Muhalifler 2016 yılının başından bu yana rejime ait 2 savaş uçağı düşürdü. Şam rejimi bunlardan birinin bir uçak savar füzesiyle düşürüldüğünü öne sürmüştü. Ancak muhalifler bu teknolojiye sahip olmadıklarını ve uçakları uçak savarla vurduklarını söylüyor.

Muhalifler 2011’de baÅŸlayan iç savaşın başından bu yana baÅŸta ABD olmak üzere müttefiklerinden rejimin hava donanmasına karşı silah vermesini talep ediyor.

Muhaliflerin uçaksavar füzelere sahip olmaları, hava bombardımanı ve varil bombalı saldırıları nedeniyle üstünlük sağlayan rejimle savaşında büyük bir etken olabilir.

ABD ve muhaliflerin diğer müttefikleri, sivil yolcu uçaklarını tehlikeye sokabilecek bu silahı vermeyi kabul etmiyor.

Rejimin en büyük müttefiklerinden Rusya, Eylül 2015’ten bu yana çoÄŸunlukla muhalifleri hedef alan hava operasyonu yürütmeye baÅŸlamıştı. Rejim, Rusya’nın hava saldırılarından sonra muhaliflere karşı büyük toprak kaybından sonra ilerlemeye geçmiÅŸti.

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.